Aluevaltuusto, kokous 9.9.2024

§ 67 Sotekeskuksien verkosto Satakunnan hyvinvointialueella

SATAHADno-2024-6480

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Rantanen, sari.rantanen@sata.fi

Perustelut

Aluevaltuusto on kokouksessaan 11.12.2023 (§148) hyväksynyt Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelman. Palveluverkkosuunnitelmassa esitetään suunnitelma Satakunnan hyvinvointialueen tulevaisuuden palveluverkoksi, mukaan lukien sote-keskuksien sijainnit Satakunnan hyvinvointialueella.

Aluevaltuuston hyväksymän palveluverkon valmistellussa on otettu huomioon palveluverkon kehittämisen periaatteet, jotka hyväksyttiin aluevaltuustossa 25.9.2023. Keskeiset palveluverkon kehittämisen periaatteet ovat otsikko tasolla seuraavat: 1. Lähipalveluita tuotetaan asukkaiden palvelutarvetta vastaten 2. Sosiaali- ja terveyspalveluista luodaan alueellinen toiminnallinen kokonaisuus (sotekeskusverkosto) riittävällä väestöpohjalla 3. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kootaan suurempiin kokonaisuuksiin silloin, kun palvelujen saatavuus ja laadun turvaaminen edellyttävät erityisosaamista 4. Digitaalisilla ja liikkuvilla palveluilla lisätään palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta 5. Henkilöstön saatavuus otetaan huomioon palveluverkon muodostumisessa 6. Palveluverkon on mukauduttava taloudellisen tilanteen edellyttämällä tavalla.

Kiinteällä palveluverkolla tarkoitetaan asiakaspalvelupisteistä koostuvaa, tietyllä maantieteellisellä alueella sijaitsevaa toimipisteverkostoa. Palveluverkkoa täydentävät liikkuvat ja jalkautuvat palvelut. Digitaalinen palveluverkko sähköisinä palveluina osaltaan korvaa, tukee ja täydentää muuta palveluverkkoa. Tavoitteena on käynnistää Satakunnan hyvinvointialueen digitaalinen sote-keskus joulukuussa 2024. Palveluiden järjestäjä suunnittelee asukkaiden palvelutarpeisiin ja palvelustrategiaan perustuvan joustavan ja kustannustehokkaan palveluverkon hyödyntäen monipuolisia sähköisiä palveluita.

Sote-keskuksella tarkoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikköä, joka laaja-alaisesti tarjoaa julkisesti rahoitettuja sosiaalihuollon peruspalveluja ja perusterveydenhuollon palveluja sekä mahdollisesti joitain näitä täydentäviä palveluja.

Sosiaali- ja terveyskeskuksiin kootaan asukkaiden palvelutarpeen mukaisesti esimerkiksi perusterveydenhuollon avosairaanhoidon kiireellisiä ja kiireettömiä palveluja, suun terveydenhuollon palveluja, sosiaalihuollon avopalveluja, kotihoidon palveluja, mielenterveys- ja päihdetyön sekä mielenterveys- ja päihdehoidon palveluja, avokuntoutuspalveluja, kansansairauksien ehkäisyä, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja, neuvolapalveluja sekä muita ehkäiseviä palveluja.

Hyväksytyssä palveluverkkosuunnitelmassa on kiinteät sote-palvelut jaettu sote-keskuksiin sekä sote-pisteisiin. Sosiaalipalvelut jalkautuvat tarvittaessa sote-keskuksista sote-pisteeseen tai asiakkaan kotiin. Sote-keskukset kokoavat palvelut yhteen ja tarjoavat laajan palveluvalikoiman sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Sote-pisteet tarjoavat palveluita väestökeskittymien ulkopuolella. Niiden palveluvalikoima vaihtelee toimipisteen asukkaiden palvelutarpeen ja sijainnin mukaan. Hyväksytyn palveluverkkosuunnitelman mukaisesti jokaisessa kunnassa on vähintään yksi sote-piste tai sote-keskus.

Kun yllä olevaa määritelmää tulkitaan toimipisteissä saatavien palveluiden osalta, niin tällä hetkellä Satakunnassa on yhdeksän sote-keskusta: Säkylässä, Raumalla, Ulvilassa, Harjavallassa, Eurassa, Huittisissa, Kankaanpäässä sekä Porissa, jossa sijaitsee kaksi sote-keskusta. Muissa kiinteissä toimipisteissä ei ole yhdistetty sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, vaan kyseessä olevat palvelut tarjotaan erillisissä toimipisteissä.

Hyväksytyn suunnitelman mukaisesti sote-keskuksia on seitsemässä (6+2) kunnassa, yhteensä kahdeksan, jotka sijaitsivat jatkossa: Raumalla, Ulvilassa, Harjavallassa, Eurassa, Huittisissa, Kankaanpäässä sekä Porissa, jossa on kaksi sote-keskusta. Näiden toimipisteiden osalta tukeudutaan olemassa oleviin kiinteistöihin, jotka ovat pääosin kuntien omistuksessa. Kuntien kanssa tullaan tekemään pitkät vuokrasopimukset kiinteistöjen käytöstä, jotka ovat pääsääntöisesti kymmenen vuotta. Palveluverkkosuunnitelman toimeenpano on osa aluehallituksen (28.8.2023 / 213 §) hyväksymää muutosohjelmaa.

Esitetyssä kahdeksan (6+2) sote-keskuksen mallissa lähtökohtana on riittävä väestöpohja sekä palveluiden saatavuuden turvaaminen. Kahdeksan sote-keskuksen mallissa Satakunnan asukkaiden etäisyys sotekeskukseen lisääntyy erittäin maltillisesti. Tehdyn ennusteen mukaan vuonna 2025 Satakunnan väestöstä 63,9 % asuu 10 minuutin saavutettavuusalueella ja vastaava luku vuonna 2035 on 66,2 %. Tarkasteltaessa Sote-keskuksien sijainteja 20 minuutin saavutettavuusalueella, niin vuonna 2025 väestöstä asuu 89,8 % ja vastaava luku vuonna 2035 on 90,2 %.

Sote-keskukset tarvitsevat riittävän suuren väestöpohjan toimiakseen tehokkaasti. Palvelujen kokoaminen sote-keskuksiin turvaa palveluiden saatavuuden, palvelutaso paranee, palveluprosessit tehostuvat ja edellytykset laadultaan hyvään palvelutulokseen ovat paremmat. Henkilöstön rekrytointi sekä ammattitaidon ylläpito on helpompaa ja työntekijöiden turvallisuus paranee.  Toimintaa on helpompi ja halvempi yhtenäistää ja rakentaa. Eri toimintojen yhteisiä palveluita on helpompi hyödyntää. Tämä mahdollistaa moniammatillisen työn ja keskinäisen osaamisen jakamisen, jotka osaltaan lisäävät työmotivaatiota.

Aluevaltuuston kokouksessaan 15.4.2024 § 28 hyväksymien palveluverkkoa koskevien päätösvaltuuksien mukaan aluevaltuusto päättää niiden toimipisteiden sijainnista, joiden päätoiminta on sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut ja aluehallitus päättää merkittävistä laajavaikutteisista muutoksista sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden palveluihin.

Sote-keskuksien toiminta käynnistyy pitkäaikaisten sopimusten tulessa voimaan 1.1.2025, jonka jälkeen aloitetaan kuntien kanssa neuvottelut mahdollisista investoinneista sote-keskuksiin. Palveluiden siirrot sote-keskuksiin toteutetaan aluevaltuuston hyväksymän palveluverkkosuunnitelman mukaisesti ja päätökset tehdään voimassa olevan hallintosäännön mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

Kirsi Varhila, hyvinvointialuejohtaja, kirsi.varhila@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättäisi, että sote-keskukset sijaitsevat Raumalla, Ulvilassa, Harjavallassa, Eurassa, Huittisissa, Kankaanpäässä sekä Porissa, jossa sijaitsee kaksi sote-keskusta.

Päätös

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Juha Korkeaoja ehdotti aluehallituksen jäsen Keijo Kerolan kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu vastaehdotus, päätettiin suorittaa äänestys. 

Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan äänestys: 

JAA esittelijän ehdotus 

EI Juha Korkeaojan ehdotus 

Suoritettiin äänestys, jonka tuloksena: 

JAA 12 ääntä (Rauno Vesivalo, Sauli Ahvenjärvi, Mirja Ylijoki, Kari Hannus, Marja-Leena Alho, Jami Toivonen, Sinikka Alenius, Mika Aho, Harri Kivenmaa, Kristiina Isokorpi, Pekka Wallenius, Petri Salminen) 

EI 3 ääntä (Juha Korkeaoja, Helena Ollila, Keijo Kerola) 

Äänestyksen perusteella aluehallituksen päätökseksi tuli esittelijän ehdotus. 

Esteellisyys

Niina Immonen, Harri Lehtonen, Aila Haikkonen, Heidi Sakari, Marjo Jaspa ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyssä (hallintolain 28 § 1 mom. 5 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Eriävä mielipide

Juha Korkeaoja, Keijo Kerola ja Helena Ollila jättivät eriävän mielipiteen.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajana tämän pykälän osalta toimi Marja-Leena Alho.

Valmistelija

  • Sari Rantanen, sari.rantanen@sata.fi

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen kokouksessa 20.8.2024 § 223.

Ehdotus

Aluevaltuusto päättää

  • että sote-keskukset sijaitsevat Raumalla, Ulvilassa, Harjavallassa, Eurassa, Huittisissa, Kankaanpäässä sekä Porissa, jossa sijaitsee kaksi sote-keskusta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. Lisäksi  hyväksyttiin Jari Lepistön jättämä toimenpidealoite.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa aluevaltuuston jäsen Jari Lepistö ehdotti aluevaltuuston jäsenten Niina Immosen, Minna Grönmanin, Heli Sulkavan ja Simo Korpelan kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun. 

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu palautusehdotus, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä. 

Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan nimenhuutoäänestys: 

JAA Lepistön ehdotus 

EI  asian käsittelyn jatkaminen 

Suoritettiin nimenhuutoäänestys, jonka tuloksena: 

JAA 30 ääntä (Ailasmaa Tapio, Elomaa Irmeli, Grönman Minna, Haikkonen Aila, Heinonen Jukka, Huhtanen Tapio, Immonen Niina, Jalonen Vesa, Joutsenlahti Anssi, Juntunen Marketta, Kalli Eeva, Kantola Juha, Kerola Keijo, Koivisto Arimo, Korkeaoja Juha, Korpela Simo, Lepistö Jari, Nikula Heimo, Ojala-Seppä Soile, Ollila Helena, Ranne Kaarina, Ranta Raisa, Sakari Heidi, Salminen Petri, Sarin Jyri, Sulkava Heli, Tommila Milka, Tuomi Jenni, Vaitomaa Marja, Valtanen Niina) 

EI 39 ääntä (Ahvenjärvi Sauli, Alenius Sinikka, Alho Marja-Leena, Anttila Taru, Bergroth-Lampinen Diana, Tähtinen Tinja,  Holmlund Anne, Huru Petri, Hölttä Atte, Walli Helvi, Jokinen-Anttila Leena, Joutsenlahti Juha, Junnila Elina, Kaunistola Mari, Kivenmaa Harri, Kyhä Henna, Kähkönen Kari, Lahto Christa, Laulainen Arja, Lehto Eveliina, Lehtonen Harri, Levonen Jyrki, Lukka Heli, Marttinen Matias, Leino-Holm Minka, Rantanen Johanna, Seimelä Sari, Sjöman Ilona, Starck Erja, Läntinen Ismo, Uimaluoto Marika, Uusitalo Jouni, Vainio Maaret, Vesivalo Rauno, Viinamäki Niko, Viljanen Jarkko, Viljanen Heidi, Raita-aho Voitto, Ylijoki Mirja) 

Asian käsittelyä jatkettiin.

Ensimmäisen äänestyksen jälkeen puheenjohtaja esitti pidettäväksi kokoustauon klo 12.00-​12.53.

Keskustelun kuluessa aluevaltuuston jäsen Jari Lepistö ehdotti aluevaltuuston jäsen Keijo Kerolan kannattamana, että päätösehdotus hylätään.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu hylkäysehdotus, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä.

Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan nimenhuutoäänestys: 

JAA aluehallituksen ehdotus

EI Lepistön ehdotus

Suoritettiin nimenhuutoäänestys, jonka tuloksena: 

JAA 42 ääntä (Ailasmaa Tapio, Ahvenjärvi Sauli, Alenius Sinikka, Alho Marja-Leena, Anttila Taru, Bergroth-Lampinen Diana,  Heinonen Jukka, Holmlund Anne, Huru Petri, Walli Helvi, Jokinen-Anttila Leena, Joutsenlahti Juha, Junnila Elina, Kaunistola Mari, Kivenmaa Harri, Kyhä Henna, Kähkönen Kari, Lahto Christa, Laulainen Arja, Lehto Eveliina, Lehtonen Harri, Levonen Jyrki, Lukka Heli, Marttinen Matias, Ranta Raisa, Rantanen Johanna, Salminen Petri, Seimelä Sari, Sjöman Ilona, Starck Erja, Läntinen Ismo, Tommila Milka, Tuomi Jenni, Uimaluoto Marika, Uusitalo Jouni, Vainio Maaret, Vesivalo Rauno, Viinamäki Niko, Viljanen Jarkko, Viljanen Heidi, Raita-aho Voitto, Ylijoki Mirja) 

EI 23 ääntä (Grönman Minna, Haikkonen Aila, Huhtanen Tapio, Immonen Niina, Jalonen Vesa, Joutsenlahti Anssi, Juntunen Marketta, Kalli Eeva, Kantola Juha, Kerola Keijo, Koivisto Arimo, Korkeaoja Juha, Korpela Simo, Lepistö Jari, Nikula Heimo, Ojala-Seppä Soile, Ollila Helena, Leino-Holm Minka, Sakari Heidi, Sarin Jyri, Sulkava Heli, Vaitomaa Marja, Valtanen Niina)

TYHJÄ 2 ääntä (Elomaa Irmeli, Ranne Kaarina)

Äänestyksen perusteella aluevaltuuston päätökseksi tuli aluehallituksen ehdotus.

Keskustelun kuluessa aluevaltuuston jäsen Jari Lepistö ehdotti aluevaltuuston jäsen Juha Korkeaojan kannattamana, että hyväksytään toimenpidealoite.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu toimenpidealoite, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä. 

Puheenjohtaja totesi, että suoritetaan nimenhuutoäänestys: 

JAA Lepistön ehdotus

EI toimenpidealoitetta ei hyväksytä

Suoritettiin nimenhuutoäänestys, jonka tuloksena: 

JAA 44 ääntä (Ailasmaa Tapio, Alho Marja-Leena, Anttila Taru, Elomaa Irmeli, Grönman Minna, Haikkonen Aila, Heinonen Jukka, Holmlund Anne, Huhtanen Tapio, Immonen Niina, Jalonen Vesa, Walli Helvi, Joutsenlahti Anssi, Joutsenlahti Juha, Junnila Elina, Juntunen Marketta, Kalli Eeva, Kantola Juha, Kaunistola Mari, Kerola Keijo, Koivisto Arimo, Korkeaoja Juha, Korpela Simo, Kyhä Henna, Kähkönen Kari, Lahto Christa, Lehto Eveliina, Lepistö Jari, Marttinen Matias, Nikula Heimo, Ojala-Seppä Soile, Ollila Helena, Leino-Holm Minka, Ranne Kaarina, Ranta Raisa, Sakari Heidi, Salminen Petri, Sarin Jyri, Sulkava Heli, Tommila Milka, Tuomi Jenni,  Vaitomaa Marja, Valtanen Niina, Raita-aho Voitto) 

EI 22 ääntä (Ahvenjärvi Sauli, Alenius Sinikka, Bergroth-Lampinen Diana, Huru Petri, Jokinen-Anttila Leena, Laulainen Arja, Lehtonen Harri, Levonen Jyrki, Lukka Heli, Rantanen Johanna, Seimelä Sari, Sjöman Ilona, Starck Erja, Läntinen Ismo, Uimaluoto Marika, Uusitalo Jouni, Vainio Maaret, Vesivalo Rauno, Viinamäki Niko, Viljanen Jarkko, Viljanen Heidi, Ylijoki Mirja)

TYHJÄ 1 ääni (Kivenmaa Harri)

Äänestyksen tuloksekseksi tuli Lepistön ehdotus. Hyväksyttiin toimenpidealoite.

 


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

–   se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

–   hyvinvointialueen jäsen.

Valitusaika

 ​​​​​​Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

–    päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä

–    päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

–    päätös on muuten lainvastainen.

 Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:                    PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite:                   Sairashuoneenkatu 2-4, Turku

Sähköpostiosoite:           turku.hao@oikeus.fi

Faksinumero:                 029 56 42414

Puhelinnumero:              029 56 42410

Kirjaamon aukioloaika:   8.00 - 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1)    päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)

2)    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)

3)    vaatimusten perustelut

4)    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1)    valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen

2)    selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3)    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa 1455/2015 säädetään.

Pöytäkirja

​​​​Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:                    Sairaalantie 3, 28500 Pori

Sähköpostiosoite:           kirjaamo@sata.fi

Puhelinnumero:             044 707 7781

Kirjaamon aukioloaika:   ma - pe klo 9 - 15