Perustelut
Strategian ja järjestämisen vastuualueen TKIO-vastuuyksikön tehtävänä on toimintasäännön mukaan järjestää muille toimialueille TKIO (tutkimus, kehittäminen, innovaatiot, osaaminen) asiantuntija- ja tukipalveluita toimien hyvinvointialueen sisäisenä palvelutuottajana. Vastuuyksikkö tuottaa hyvinvointialueen lakisääteistä TKIO-tehtävää tukevia palveluita sekä vastaa hyvinvointialueiden, kuntien ja oppilaitosten ja muiden organisaatioiden välisen TKIO-yhteistyön organisoinnista hyvinvointialueen tarpeiden ja asiaa koskevien sopimusten mukaisesti. Vastuuyksikkö vastaa em. omien toimintojensa johtamisesta, sekä ao. ohjauksesta ja tarpeellisten (yhtenäistämis)ohjeiden laatimisesta koko hyvinvointialueelle, sekä henkilöstön ja toimialueiden neuvonnasta em. toimintoihinsa liittyen toimialueiden tarpeita vastaavasti.
TKIO-vastuuyksikön tehtäviin kehittämisen osalta kuuluu mm. Sata-alueen kehittämisen tukipalvelut, kuten hanketoiminnan johtaminen ja koordinointi, kehittämishankkeiden toteuttaminen (keskitetty kehittämisrahoituksen hallinnointi), Sata-alueen oman toiminnan kehittämisen tukipalvelut ja kehittämisosaamisen vahvistaminen.
Sata-alueen alkuvaihe on ollut järjestäytymisen aikaa, jolloin on tehty tarvittavat vakituisten henkilöstön rekrytoinnit, otettu haltuun ulkoisella rahoituksella toteutettujen hankkeiden keskitetty hallinnointi sekä luotu uusia toimintamalleja kehittämistoiminnan tueksi. Toiminnan kehittämistä on tehty yhteistyössä toimialueiden sekä eri sidosryhmien kanssa.
Tällä hetkellä on meneillään ulkoisella rahoituksella toteutettavaa kehittämishanketta. Rahoitusinstrumenteista merkittävimmät ovat Kestävä kasvu (RRP), STM:n ICT-muutos- sekä LTA23 –rahoitukset.
Jatkon osalta tavoitteena on edelleen vahvistaa kehittämisen osaamista ja vaikuttavuutta hyvinvointialueella. Syksyllä 2024 on tarkoituksena ottaa käyttöön mm. projektijohtamismalli, joka systematisoi kaikkien projektien johtamista ja toteuttamista. Lisäksi tullaan vahvistamaan kehittämisosaamista ja –menetelmien hyödyntämistä koulutuksilla, valmennuksilla ja jalkautuvalla työllä. Lisäksi vahvistetaan näyttöön ja tutkimukseen perustuvaa kehittämistä uudella toimintamallilla.
Kuullaan tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Niemen esittelemänä katsaus kehittämistoimintaan.
Ehdotus
Esittelijä
-
Marika Lanne, marika.lanne@sata.fi
Elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunta päättää
Päätös
Elinvoima- ja yhteistyöneuvottelukunta merkitsi asian tiedoksi.