Perustelut
Kuullaan jäsenten esiintuomat asiat.
Edellisessä kokouksessa esitettiin kaksi kysymystä Satakunnan hyvinvointialueen virkahenkilöille. Alla esitetyt kysymykset ja vastaukeet niihin.
1. Mikä on se prosessikulku, johon asiakas voi valittaa saamastaan esim. terapiapäätöksestä? Prosessi avoimeksi ja ehdottomasti kirjallisesti asiakkaille, miten menetellään (valitusosoite,oikaisuvaatimusohje asiakkaalle tiedoksi).
-
Kuntoutuksen kokonaisuutta koskeva vastaus:
Kuntoutustyöryhmän päätökset ovat hoitopäätöksiä ja niistä voi tehdä muistutuksen. Kielteisistä päätöksistä menee kuntoutujalle päätös kirjallisesti ja pääosin valmistelija myös soittanut kuntoutujalle. Myönteisistä päätöksistä ei ole kuntoutujille mennyt erillistä päätöstä, vaan hän saa tiedon joko terapeutilta, joka soittaa ajanvarauksen merkeissä tai saatuaan palvelusetelin. Myönteistenkin päätösten kohdalla kuntoutujat voivat ovat tyytymättömiä, jos saavat vain osan hakemastaan (määrä, terapialaji ja/tai palveluntuottaja). Kummassakaan tapauksessa ei ole nyt hyvinvointialueen- eikä aiemmin kuntien aikana - liitetty ohjetta muistutuksen tekemiseen. Perusteluna tähän, ettei muidenkaan hoitopäätösten osalta näin toimita, esim. vastaavanlaisia tiimipäätöksiä tehdään jatkuvasti mm. kuntoutuspoliklinikalla ja muilla monialaisilla poliklinikoilla. Arvio kirjataan potilastietojärjestelmään ja usein esim. hoitaja ilmoittaa potilaalle päätöksestä. Toisena esimerkkinä ortopedin tekemä hylkäävä päätös leikkauksen toteuttamisesta.
Kuntoutukseen ei ole subjektiivista oikeutta. Arvioitaessa Lääkinnällisen kuntoutuksen terapioiden tarvetta tulee huomioida kokonaisvaltainen toimintakyky ja mahdollisuus vaikuttaa toimintakykyyn ja –rajoitteisiin sekä osallisuuteen terapian keinoin. Terapiaan lähettämisessä, suunnittelussa, toteutuksessa ja seurannassa tulee arvioida terapian vaikuttavuutta ja saavutettavissa olevaa terveyshyötyä perustuen tutkimustietoon (esim. Käypä hoito – ja Palveluvalikoimaneuvoston suositukset) ja/tai hyviin hoito- ja toimintakäytäntöihin. Kuntoutustyöryhmissä tehdään yksilöllisiä hoitopäätöksiä, joissa on huomioitu asiakkaan kokonaistilanne. Tätä arviointia toteutetaan terapeuttien ja kuntoutustyöryhmän toimesta. Kuntoutustyöryhmien puheenjohtajina toimivat pääosin erikoislääkärit. Hyvinvointialueella lääkinnällisen kuntoutuksen terapiat toteutetaan ensisijaisesti omana toimintana ja täydennetään tarvittaessa ostopalvelulla.
Jos kuntoutuja on ottanut käyttöön Suomi.fi-viestit, saa kuntoutuja viestit sähköisesti niistä asiointipalveluista, jotka käyttävät Suomi.fi-viestejä. Hyvinvointialueen palvelusetelijärjestelmä PSOP (parasta palvelua) on yksi näistä järjestelmistä.
2. Selvitys siitä,mikä on hyvinvointialueen omana tuotantona tehdyn palvelun hinta, jota ostetaan ostopalveluna ja palvelusetelillä (terapiat,asumispalveluun liittyvät,lääkäripalvelut,tutkimukseen liittyvät palvelut eli mitä hyvinvointialue ostaa yksityiseltä sektorilta)
-
Oman tuotannon hintoja lasketaan parhaillaan. Laskenta on ollut mahdollista aloittaa, kun kirjanpito ja sisäiset erät vuodelta 2023 ovat valmistuneet.
Laskenta tehdään vielä käsin laskentana ja sitä hidastaa se, että suoritetiedot poimitaan useista eri asiakas- ja potilastiedon järjestelmistä.
Tällä hetkellä on vasta valmiina ikääntyneiden ympärivuorokautinen asuminen. Muut ovat vielä laskennassa, ja laskentaa tehdään merkittävyysprioriteettiperiaatteella järjestämisen näkökulmasta ts. ensiksi valmistuvat ne, missä on järjestämisen näkökulmasta esim. säästöpotentiaalia saavutettavissa tarkoituksenmukaisilla järjestämisratkaisuilla. Aikuisten lautakunnan toimialaan kuuluvia laskelmia ei vielä ole valmiina.
Päätös
Merkittiin tiedoksi. Todettiin, että kysymykseen 1 valmistellaan tarkempi vastaus lautakunnan seuraavaan kokoukseen lautakunnan antaman evästyksen pohjalta.