Vammaisneuvosto, kokous 13.3.2024

§ 10 Ajankohtaista hyvinvointialueelta

Perustelut

Voidaanko hyvinvointialueen nettisivuille lisätä sisäilmatyöryhmän yhteystiedot, joille voisi ilmoittaa ongelmista?                                                                                                                                              Vastaajana Piritta Salmi, sisäilma-asiantuntija, Satakunnan hyvinvointialue

Satakunnan hyvinvointialueella on toimintamalli puhtaan sisäilmaston edistämiseksi, jonka mukaan sisäilma-asioissa toimitaan.

Jos sisäilmaongelmia havaitaan, otetaan ensisijaisesti yhteys yksikön esihenkilöön. Esihenkilö käy tilanteen läpi tarkistuslistan mukaisesti alaistensa kanssa. Esihenkilö tekee vikailmoituksen kiinteistöpalveluille, mikäli tarkistuslistan mukaiset toimenpiteet eivät poista ongelmaa. Kiinteistöpalvelut tarkastavat, onko ongelma selätettävissä teknisillä ratkaisuilla. Mikäli ongelmaa ei näin saada selvitettyä, se siirtyy sisäilmatyöryhmän käsittelyyn. Sisäilmatyöryhmä perustetaan aina kohdekohtaisesti, jolloin myös ryhmän kokoonpano vaihtelee kohdekohtaisesti. 

Tämän vuoksi meillä ei valitettavasti ole valmista työryhmää, jonka yhteystiedot voisi verkkosivuille laittaa. Teknisissä palveluissa sisäilma-asiantuntijana toimii Piritta Salmi, mutta oikea taho sisäilmaongelman ilmoitukselle on aina ensin yksikön esihenkilö.

 

Mikä tilanne Harjavallan, Nakkilan ja Kokemäen tk.lääkärien kohdalla, kun tulee sulku? 
Vastaajana Kirsi Juvila vs.vastuualuejohtaja, terveyspalvelut, Satakunnan hyvinvointialue

Nakkilan ja Kokemäen terveysasemat ovat olleet osittain kiinni helmikuun ajan puutteellisen lääkäriresurssin vuoksi. Terveysasemilla olevien lääkärien lisäksi palvelua on täydennetty etälääkäripalvelulla.

Lääkäripula on todellinen eikä lääkärityövoimaa ole tällä hetkellä riittävästi jotta sekä Harjavallan että Nakkilan ja Kokemäen terveysasemat voitaisiin pitää täydessä toiminnassa.

Budjetti asettaa toimintamme raamit, jolloin kalliilla ostopalveluresurssilla ei ole mahdollista kattaa koko lääkärivajetta. Toisaalta, ostopalvelulääkärikilpailutuksen kautta ei ole saatu riittävästi lääkäreitä helpottamaan tilannetta.  

Kokemäen terveysasema avataan 4.3. Nakkilan terveysasema sen sijaan pysyy kiinni 14.4. saakka. Tilannetta tarkastellaan aktiivisesti ja jatkoa mietitään lääkäritilanteen mukaan.

 

Harjavalta sai huonoimmat arvosanat nuorilta kouluttautuvilta lääkäreiltä, mitä tehty asian suhteen?
Vastaajana Kirsi Juvila vs. vastuualuejohtaja, terveyspalvelut, Satakunnan hyvinvointialue

Palautteesta ollaan hyvinvointialueella tietoisia ja nuorten kouluttautuvien lääkärien kanssa on käyty keskusteluja palautteen täsmentämiseksi.

Palautteen syynä oli se, että lääkäriksi kouluttautuvia oli harjoittelujaksolla monta samaan aikaan ja he kokivat, että saivat liian vähän henkilökohtaista ohjausta. Asiakkaille tästä ei aiheutunut vaaraa. Kukaan valmistumattomista lääkäreistä ei esimerkiksi työskennellyt yksin vaan paikalla oli koko ajan asianmukaisesti seniorilääkäri.

Nuorten YEK-vaiheen (yleislääketieteen erityiskoulutus valmistumisen jälkeen) lääkärien koulutukset ja ryhmäohjaukset toteutuivat suunnitellusti ja kaikki suorittivat harjoittelujaksonsa suunnitellusti Harjavallassa.

Saatuun palautteeseen on reagoitu. Ohjaus on sovittu valmiiksi ja sitä seurataan paremmin tulevien harjoittelujaksojen aikana. Osa nuorista lääkäreistä on jo nyt palannut Harjavaltaan töihin tai on tulossa takaisin. Yliopiston kanssa on neuvoteltu toimista, jolla yliopiston vaatima koulutus YEK-vaiheen lääkäreille varmistetaan.

 

Missä mennään vastuutyöntekijä-asiassa hyvinvointialueella? (Asiakas ei ollut tavoittanut vastuutyöntekijäänsä)                                                                                                                                              Vastaajana Kirsi Juvila vs. vastuualuejohtaja, terveyspalvelut, Satakunnan hyvinvointialue

Hyvinvointialueella on ohjeet että poissaolotilanteissa asiakkaan asiat siirretään toisille työntekijöille. Kenenkään asiat eivät jää hoitamatta vastuutyöntekijän sairastumisen tai kesäloman vuoksi.

Jos työntekijän poissaolo tiedetään pysyväksi esimerkiksi irtisanoutumisen tai eläkkeelle jäännin vuoksi, asioita siirretään etukäteen toisille työntekijöille vähitellen yleensä sitä mukaa, kun asiakas ottaa yhteyttä.

Hyvinvointialue ei ole haudannut ajatusta vastuutyöntekijöistä, vaan ihan päinvastoin. Muutosohjelman ykkösprioriteetti on, että tarvitsevilla satakuntalaisilla on tulevaisuudessa vastuutyöntekijä ja potilaat saavat siten hoitoa koordinoidusti. Muutos etenee tavoitetta kohti pikkuhiljaa.

 

Päätös

Merkittiin tietoon saatetuksi.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen

Sote-päätöksenteon ajankohtaiset asiat: Poliittinen päätöksenteko ja siihen liittyvä aluehallituksen ja aluevaltuuston työnjako. Aluehallitus kokoontuu n. 30  kertaa vuodessa (sisältäen aluehallituksen iltakoulut). Aluehallituksen puheenjohtajan tehtävä on päätoiminen.

Tällä hetkellä työn alla on hallintosäännön läpi käynti. 

Aluehallitus päättää merkittävistä sotepalveluista sekä investoinneista, rakennushankkeista (kuuma sairaala). Toimipisteiden vuokrasopimukset käsitellään aluehallituksessa. 

Vuosi 2023 on hyvinvointialueena saatu päätökseen. Monia asioita on käyty läpi ja moni on vaiheessaan. Asioista tulee keskustella ja ottaa niihin kantaa. Kaikki Satakunnan sote-alueen kunnat on kierretty (hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila, projektijohtaja Kalevi Mäkipää ja aluehallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen).  

Yhteyttä korkeimpiin viranhaltijoihin ja poliittisiin päättäjiin on vaikea saada. Yhteydenpito on tärkeää ja pyritään osallistumaan useammin vaikuttamistoimielinten kokouksiin. Pitää räätälöidä erilaisia ja hyviä toimintamalleja. 

 

Projektijohtaja Kalevi Mäkipää

Esiteltiin aluevaltuuston hyväksymän palveluverkkoselvityksen toimeenpanon tilannetta sekä palveluverkkoa koskevaa päätöksentekoa. Päätöksenteon tasot on hyväksytty aluehallituksessa (tämä on osa muutosohjelmaa)

Digipalvelut- digialusta on nyt kilpailutettu ja käyttöönotto  olisi lokakuussa 2024. Tässä mahdollisesti etäasiointi, -videoyhteys sekä sähköiset lomakepohjat. Etenee suunnitelman mukaisesti.

Terveyskeskusten vuodeosastojen tilanne: Vuoden 2024 kohdennettu vuokrasäästöjä. Osa toiminnoista viivästyy vuonna 2024. Vuokrasopimusten irtisanomisajat ovat yleensä 6-12 kuukautta ja joissakin sopimuksissa vuoden 2025 loppuun mennessä. 

Harjavallan sairaalaan siirtyviä toimintoja - (nämä tuodaan päätöksentekoon).

  • Harjavallan, Kokemäen ja Nakkilan sosiaalitoimi siirtyy 
  • Terveyskeskuspalveluita siirtyy 
  • Sote-keskusten palveluita supistetaan jonkin verran ja sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakokonaisuuksia tuodaan aluehallituksen ja aluevaltuuston käsittelyyn

Vuodeosastojen tilanne; lääkäripalveluissa vajausta. Rauman aluesairaalan tarveselvitys ei ole vielä valmis johon vuodeosastotoiminta vaikuttaa, paikkalukuja kartoitetaan. 

Arviointi - ja kuntoutusyksikkötoiminta

  • Asumispalvelut: vammaisten eri osa-alueiden muutoksia ei palveluverkossa. Kiinteistöstä johtuvaa muutosta tutkitaan ja tämä on mukana palveluverkossa
  • Kiinteistöjen vuokrasopimukset ovat pitkäaikaisia investointeja
  •  Kiinteiden toimipisteiden antamat palvelut saattavat elää (avokuntoutus)

Arviointi- ja kuntoutusyksikköpaikkoja on tarkoitus lisätä. Arviointi ja kuntoutus olisi hyvä tehdä omana tuotantonaan eikä ostopalveluna.

Erikoissairaanhoito koordinoi poliklinikkatoimintaa ja vuodeosastoja. Tässä on kehitettävää. Kotisairaalatoiminta kuuluu sote-keskusten yhteyteen. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä lain hyvinvointialueesta 141 §:n nojalla oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.