Aluehallitus, kokous 4.2.2025

§ 40 Keskitetty ruokahuolto- rakennushankkeen käynnistäminen

SATAHADno-2024-1879

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi

Perustelut

Aluehallituksen päätös 17.9.2024 § 262 Satakunnan hyvinvointialueen ateriapalveluiden tuotantotapamuutos. 

Aluevaltuuston 11.12.2023 (§148) hyväksymässä palveluverkkosuunnitelmassa on esitetty kehittämissuunnitelma, jossa ehdotetaan tehdyn selvityksen pohjalta ateriatuotannon keskittämistä 1–2 tuotantokeittiöön. Lisäksi ateriatuotannon keskittäminen sisältyy muutosohjelman kohdan 4.3 tavoitteisiin. 

Keskittämissuunnitelman taustalla on konsulttiyritys KPMG:n tekemä selvitys Satakunnan hyvinvointialueen tuotantokeittiöiden uudesta toimintamallista. KPMG:n tekemää selvitystä on käsitelty aluehallituksen kokouksessa 12.3.2024 (§ 83) Ruokahuollon keskittämiseen liittyvän rakennushankkeen siirtäminen rakennustoimikunnan ohjaukseen käsittelyn yhteydessä. 

Rakennushanke on sisällytetty Satakunnan hyvinvointialueen investointisuunnitelmaan 2025.

Tarveselvitys on valmistunut 14.1.2025 ja se on käsitelty hyvinvointialueen prosessin mukaisesti Konsernipalveluiden johdossa.

Ateriapalvelupäällikkö Kati Moisio esittelee tarveselvityksen.

Ehdotus

Esittelijä

Jari Syystö, jari.syysto@sata.fi

Rakennustoimikunta päättää,

  • että tarveselvitys viedään päätöksentekoon aluehallitukseen hyvinvointialueen prosessin mukaisesti,​

  • että tarveselvitys tuodaan vahvistettavaksi rakennustoimikunnan kokoukseen maaliskuussa,​

  • merkitä tarveselvityksen tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Lisäksi tarkastettiin pöytäkirja tämän pykälän osalta kokouksessa.

Valmistelija

  • Kari-Matti Haapala, kari-matti.haapala@sata.fi
  • Jari Syystö, jari.syysto@sata.fi

Perustelut

Asian esittelyteksti on rakennustoimikunnan kokouksessa 20.1.2025 § 3.

Satakunnan hyvinvointialueen ateriapalvelut on yhteistyössä rakennuttamisen- ja hankekehityksen kanssa, rakennustoimikunnan ohjauksessa valmistellut keskitetyn ruokahuollon tarveselvitystä aluehallituksen kokouksessa 17.9.2024 § 262 ateriatuotantotapamuutosta koskevan päätöksen jälkeen. Tarveselvitys on käsitelty rakennustoimikunnan kokouksessa 20.1.2025.

Laaditun tarveselvityksen mukaan uudisrakennuksena toteutettavan hankkeen tavoitelaajuus on 2400 m², joka jakaantuu noin 1200 m² tuotantotilaan ja 1200 m² tukitiloihin.

Hankkeen kustannusarvio 12,8 M€ joka sisältyy vuoden 2025 investointisuunnitelmaan ja hankkeen arvioitu valmistumisajankohta on vuoden 2026 lopulla. Tuotantokeittiön mahdollinen tuleva sijoituskohde on Porissa, samalla tontilla, jossa Apuvälinekeskus sijaitsee.

Hankkeen tuottamat vuotuiset säästöt ovat noin 4 M€ vuodessa.

Uuden tuotantokeittiön rakennuskustannusten lisäksi tarvittavat investoinnit ruuankuljetuskalustoon ovat yhteensä noin 300 000€.

Kuljetuskustannukset nousevat hankkeen valmistuttua arviolta 150 000€ vuodessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä keskitetty ruokahuolto-rakennushankkeen tarveselvityksen ja tekee rakennushankkeesta ehdollisen hankepäätöksen vuoden 2025 lainanottovaltuuden ehtojen valtioneuvoston päätöksen 28.11.2025 täyttymisen suhteen ja
  • lähettää tarveselvityksen rakennustoimikunnalle vahvistettavaksi hankkeen toteutuksen pohjaksi.

Tiedoksi

Rakennustoimikunta