Aluehallitus, kokous 3.6.2025

§ 215 Vastaus oikaisuvaatimukseen koskien erheellisten paloilmoitusten laskutuspäätöksiä

SATAHADno-2025-1636

Valmistelija

  • Pekka Tähtinen, pekka.tahtinen@sata.fi

Perustelut

Laskutuspäätökset

Pelastuslaitos on tehnyt 7.1.2025 kolme laskutuspäätöstä, jotka kohdistuvat Honkajoen vanhustentalojen hätäkeskukseen liitetyn automaattisen paloilmoittimen erheelliseen toimintaan. Hälytykset ovat tapahtuneet 2.11.2024, 26.11.2024 ja 31.12.2024. Jokaisessa hälytyksen syynä on ruuan valmistus.

Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Erhe-työryhmän ohjeen ”Erheellisten paloilmoitusten maksullisuus, ohje pelastusviranomaiselle” mukaan

Ruuan valmistuksesta aiheutunutta paloilmoitusta pidetään lähtökohtaisesti erheellisenä paloilmoituksena, vaikka onnettomuustyyppinä olisikin rakennuspalovaara. Paloilmoitusta ei ole tarkoituksenmukaista pitää erheellisenä esimerkiksi silloin, jos kohteessa on pelastustehtävä taikka jos huoneistossa ei ole ollut paikalla ketään ja arvioidaan, että tilanne olisi voinut jatkuessaan kehittyä rakennuspaloksi (konkreettinen rakennuspalon vaara).

Jokaisesta hälytyksestä laaditaan ”Pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilasto Prontoon” onnettomuusseloste. Edellä mainittujen kolmen hälytyksen onnettomuuskirjausten perusteella kaikki hälytykset voidaan todeta erheellisiksi.

Oikaisuvaatimus

Honkajoen vanhustentaloyhdistys ry ilmoittaa maksavansa 2.11.2024 tapahtuneeseen hälytykseen kohdistuvan laskun. Vanhustentaloyhdistys on tehnyt oikaisuvaatimuksen kahdesta jälkimmäisestä laskutuspäätöksestä, jotka kohdistuvat 26.11.2024 ja 31.12.2024 tapahtuneisiin hälytyksiin. Oikaisuvaatimuksen tekijä pyytää laskujen perumista. Perusteluna oikaisuvaatimuksessa todetaan, että paloilmoitinjärjestelmälle on tehty vuosihuolto 11.4.2024 ja taloyhtiön pyynnöstä ilmaisimien asetukset on säädetty siten, että ne eivät liian herkästi aiheuttaisi hälytystä. Asukkaina vanhustentalolla on pääsääntöisesti hyvinkin iäkkäitä ihmisiä. Vanhustentaloyhdistys on informoinut ja ohjeistanut asukkaita, jotta erheellisiltä paloilmoituksilta vältyttäisiin. Oikaisuvaatimuksen mukaan Vanhustentaloyhdistyksen taloudellinen tilanne ei ole kovinkaan hyvä. Perustelujen mukaan lyhyen ajan sisällä ensimmäisen laskutettavan hälytyksen (2.11.2024) jälkeen tulleiden kahden hälytyksen laskuttaminen on kohtuutonta. Yhden erheellisen hälytyksen maksu on 830 euroa.

Pelastuslaitoksen lausunto

Pelastuslain (379/2011) 96 § 1 mom. 2 kohdan mukaan maksu voidaan periä tehtävästä, jonka on aiheuttanut hätäkeskukseen liitetyn paloilmoittimen toistuva erheellinen toiminta. Pelastuslain lisäksi pelastuslaitos noudattaa em. hälytysten laskuttamisessa Erhe-työryhmän ohjetta.

Ohjeen mukaan kirjallisen korjauskehotuksen lähettämisen jälkeen tehdään laskutuspäätös 12 kuukauden aikana tulleesta kolmannesta ja sitä seuraavista erheellistä paloilmoituksista. Ajanjakso on liukuva. Yksittäisen tehtävän osalta ratkaisevaa on siis tehtävää edeltävän 12 kuukauden aikana tulleiden erheellisten paloilmoitusten määrä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos tehtävää edeltää kaksi erheellistä hälytystä 12 kuukauden aikana, tehtävästä tehdään laskutuspäätös. Laskutuspäätökset voidaan tehdä vaikka peräkkäisinä päivinä tulleista hälytyksistä, jos muut edellytykset täyttyvät.

Honkajoen vanhusten talolla on ollut 5.4.-31.12.2024 välisenä aikana yhteensä 10 erheellistä hälytystä.

Honkajoen vanhustentalon 26.11.2024 ja 31.12.2024 hälytysten laskutuskriteerit täyttyvät:

-        ruuanvalmistus on erheellisyyden syy

-        korjauskehotus on lähetetty pelastuslain 96 § 2 momentin mukaisesti

-        molempia hälytyksiä on edeltänyt vähintään kaksi erheellistä hälytystä 12 kuukauden aikana

-        pelastuslakia ja ohjeita on noudatettu laskutuspäätöksiä tehtäessä.

Pelastuslaitos esittää aluehallitukselle, että Honkajoen Vanhustentaloyhdistys ry:n oikaisuvaatimus hylätään.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hylätä oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

–   se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

–   hyvinvointialueen jäsen.

Valitusaika

 ​​​​​​Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

–    päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä

–    päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

–    päätös on muuten lainvastainen.

 Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen voi tehdä myös postitse.

 

Postiosoite:                    PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite:                   Sairashuoneenkatu 2-4, Turku

Sähköpostiosoite:           turku.hao@oikeus.fi

Faksinumero:                 029 56 42414

Puhelinnumero:              029 56 42410

Kirjaamon aukioloaika:   8.00 - 16.15

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1)    päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)

2)    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)

3)    vaatimusten perustelut

4)    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1)    valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen

2)    selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3)    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa 1455/2015 säädetään.

Pöytäkirja

​​​​Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:                    Sairaalantie 3, 28500 Pori

Sähköpostiosoite:           kirjaamo@sata.fi

Puhelinnumero:             044 707 7781

Kirjaamon aukioloaika:   ma - pe klo 9 - 15