Aluehallitus, kokous 3.6.2025

§ 214 Vastaus oikaisuvaatimukseen koskien erheellisten paloilmoitusten laskutuspäätöksiä

SATAHADno-2025-3202

Valmistelija

  • Pekka Tähtinen, pekka.tahtinen@sata.fi

Perustelut

Vuollekodin kannatusyhdistys ry on tehnyt 3.2.2025 oikaisuvaatimuksen pelastuslaitoksen laskuttamasta kolmannesta tai sitä useammasta erheellisestä paloilmoitinhälytyksestä 12 kk aikana. Oikaisuvaatimuksessa ei ole yksilöity hälytysten päivämääriä.

Laskutuspäätökset

Pelastuslaitoksen laskutuspäätöksen oikaisuvaatimusohjeessa on mainittu, että oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksiannosta. Tämän perustella 3.2.2025 on viimeinen oikaisuvaatimuksen saapumisajankohta sellaiselle kirjeitse lähetetylle päätökselle, joka on tehty 27.12.2024.

Pelastuslaitos on tehnyt Vuollekodin kannatusyhdistykselle kolme laskutuspäätöstä erheellisestä paloilmoitinhälytyksestä 16.9.2024, mutta tämä ajankohta on liian vanha sisällytettäväksi 3.2.2025 jätettyyn oikaisuvaatimukseen. Pelastuslaitos on tehnyt 10.1.2025 kaksi laskutuspäätöstä, jotka sisältyvät oikaisuvaatimuksen määräaikaan. Laskutuspäätökset koskevat 3.12.2024 ja 5.12.2024 tapahtuneita hälytyksiä. Molempien hälytysten syynä on tupakointi.

Oikaisuvaatimus

Vuollekodin kannatusyhdistyksen 3.2.2025 jättämässä oikaisuvaatimuksessa laskutuspäätösten muutosta perustellaan mm. sillä, että ikäihmisten palohälytykset eivät ole erheellisiä, vaan ne osoittavat tilanteita, joissa on todellinen palonvaara. Näitä tilanteita voi oikaisuvaatimuksen mukaan olla liedelle unohtunut ruoka tai kahvipannu sekä tupakointi sisällä, sängyllä tai sohvalla ja asukkaan psyykkinen ja kognitiivinen taso ei ole ollut riittävä ymmärtämään tilanteessa olevaa uhkaa tai vaaraa. Oikaisuvaatimuksen mukaan on hyvä, että tällaisessa tilanteessa on tullut hälytys ja siten estetty mahdollinen tulipalo ja sen aiheuttamat mahdolliset henkilö- ja asuinkiinteistövahingot.

Oikaisuvaatimuksen perusteluissa todetaan, että pelastuslaitoksen perimä maksu erheellisestä hälytyksestä perustuu siihen, ettei hälytystä ole ollut syytä tehdä. Oikaisuvaatimuksen mukaan hälytys voi esimerkiksi aiheutua muistisairaan asukkaan keittiössä olevasta todellisesta vaaratilanteesta, jolloin hälytystä ei voi pitää erheellisenä vaan pikemminkin onnistuneena ennaltaehkäisynä.

Vuollekodin kannatusyhdistys vetoaa siihen, että hälytyskustannusten poistaminen ei ainoastaan vähennä vuokranantajan taloudellista taakkaa, vaan myös edistää ikäihmisten turvallisuutta ja ennaltaehkäisee vakavia onnettomuuksia.

Pelastuslaitoksen lausunto

Pelastuslain (379/2011) 96 § 1 mom. 2 kohdan mukaan maksu voidaan periä tehtävästä, jonka on aiheuttanut hätäkeskukseen liitetyn paloilmoittimen toistuva erheellinen toiminta. Pelastuslain lisäksi pelastuslaitos noudattaa em. hälytysten laskuttamisessa Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Erhe-työryhmän ohjeetta ”Erheellisten paloilmoitusten maksullisuus, ohje pelastusviranomaiselle”. Erhe-työryhmä on laatinut paloilmoitinkohteille oman ohjeen: ”Ohje erheellisten paloilmoitusten vähentämiseksi, ohje paloilmoitinkohteille”.

Paloilmoittimen tarkoituksena on parantaa rakennuksen paloturvallisuutta, ehkäistä mahdollisia vahinkoja ja seurauksia sekä helpottaa pelastus- ja sammutustyötä. Paloilmoitin havaitsee alkavan tulipalon mahdollisimman aikaisin ja varoittaa rakennuksessa olevia henkilöitä.

Erheelliseksi automaattiseksi palohälytykseksi määritellään sellainen hälytys, jossa pelastuslaitoksella ei ole tarvetta ryhtyä sammutus- tai pelastustoimenpiteisiin. Erheellinen hälytys voi aiheutua laitteiston vioista, rakennuksen ympäristöolosuhteista, mutta suurin osa erheellisistä hälytyksistä aiheutuu rakennuksen käyttäjien virheellisestä toiminnasta. Osa paloilmoitusten syistä on sellaisia, jotka tulkitaan automaattisesti johtuvan paloilmoittimen erheellisestä toiminnasta. Tällainen syy on muun muassa tupakointi, kun ilmaisin reagoi tupakansavuun. Tupakointi ei itsessään täytä vaarallisen toiminnan kriteerejä, vaikka oikaisuvaatimuksessa näin esitetään. Mikäli tupakointi on aiheuttanut esimerkiksi vaatteiden syttymisen, hälytys ei ole erheellinen.

Paloilmoittimen kunnossapitovelvoitteeseen sisältyy myös erheellisten paloilmoitusten ehkäiseminen. Siksi laitteiston tekniikan lisäksi myös rakennuksen käyttäjien toimintaan kiinnitetään huomiota. Rakennuksen käyttäjiä ohjeistetaan ja koulutetaan huomioimaan rakennuksen paloilmoittimen olemassaolo ja paloilmoittimen aiheuttamat mahdolliset rajoitukset toimintatapoihin.

Kaikki hätäkeskukseen liitetyt paloilmoitinkohteet ovat erheellisten paloilmoitusten maksullisuuden suhteen samanarvoisia. Pelastuslaissa ei ole tehty rajauksia pelastuslain soveltamisen ulkopuolelle jätettävistä kohteista liittyen esimerkiksi kohteen käyttötapaan, kokoon tai turvallisuustekniikkaan. Tämän perusteella esimerkiksi ikäihmisten asumiskohteiden osalta ei tehdä poikkeuksia erheellisten hälytysten maksullisuudessa.

Kun hälytyksen erheellisyyttä arvioidaan, huomioon ei oteta, mitä mahdollisesti olisi voinut tapahtua 10-20 minuutin kulutta. Ratkaisevana asiana on se, mikä sillä hetkellä oli tilanne, kun ilmaisin reagoi ja välitti hälytyksen eteenpäin. Tilanne voi olla vaarallinen, kuten oikaisuvaatimuksessa todettiin, mutta suurin osa tilanteista ei ole vielä vaarallisia. Tämän perusteella automaattisen paloilmoittimen hälytystä ei pidetä ”onnistuneena ennaltaehkäisynä”, vaikka oikaisuvaatimuksessa näin esitetään. Ennaltaehkäisy tehdään erilaisilla toimenpiteillä kohteessa ennen kuin hälytys tapahtuu. Ohjeita ja neuvoja tähän löytyy runsaasti netistä ja pelastusviranomaiselta.

Oikaisuvaatimuksessa todettu hälytyskustannusten poistaminen (kaksi laskua 2 x 830 €) vähentää vuokranantajan taloudellista taakkaa, mutta asettaa muut asumispalvelukohteet, joilta maksu peritään, ja Vuollekodin kannatusyhdistyksen keskenään eriarvoiseen asemaan.

Vuollekodin kannatusyhdistyksen 3.12.2024 ja 5.12.2024 hälytysten laskutuskriteerit täyttyvät:

-        tupakointi on erheellisyyden syy

-        korjauskehotus on lähetetty pelastuslain 96 § 2 momentin mukaisesti

-        molempia hälytyksiä on edeltänyt vähintään kaksi erheellistä hälytystä 12 kuukauden aikana

-        pelastuslakia ja ohjeita on noudatettu laskutuspäätöksiä tehtäessä.

 

Pelastuslaitos esittää aluehallitukselle, että Vuollekodin kannatusyhdistys ry:n oikaisuvaatimus hylätään.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää

  • hylätä oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

–   se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

–   hyvinvointialueen jäsen.

Valitusaika

 ​​​​​​Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

–    päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä

–    päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

–    päätös on muuten lainvastainen.

 Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen voi tehdä myös postitse.

 

Postiosoite:                    PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite:                   Sairashuoneenkatu 2-4, Turku

Sähköpostiosoite:           turku.hao@oikeus.fi

Faksinumero:                 029 56 42414

Puhelinnumero:              029 56 42410

Kirjaamon aukioloaika:   8.00 - 16.15

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1)    päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)

2)    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)

3)    vaatimusten perustelut

4)    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1)    valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen

2)    selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3)    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa 1455/2015 säädetään.

Pöytäkirja

​​​​Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:                    Sairaalantie 3, 28500 Pori

Sähköpostiosoite:           kirjaamo@sata.fi

Puhelinnumero:             044 707 7781

Kirjaamon aukioloaika:   ma - pe klo 9 - 15