Aluehallitus, kokous 3.6.2025

§ 212 Vammaispalveluiden asumisyksikkö Kajastuksen muuttaminen ympärivuorokautisesta asumispalvelusta yhteisölliseksi asumispalveluksi

SATAHADno-2025-5305

Valmistelija

  • Saila Hohtari, saila.hohtari@sata.fi
  • Sari-Helena Landvik, sari.landvik@sata.fi

Perustelut

Satakunnan hyvinvointialue on valtakunnallisten tilastojen mukaan vammaispalvelujen asumispalveluissa hyvin ympärivuorokautispainotteinen asukasmäärään nähden. Palvelurakenne on huomattavan raskas ja tämä on tullut esille useasti sekä valtakunnallisessa kehittämisessä että ministeriöiden ja Satakunnan hyvinvointialueen välisissä keskusteluissa. Raskas palvelurakenne tarkoittaa sitä, että suurin osa vammaispalvelun asumispalveluja tarvitsevista asiakkaista on ollut ympärivuorokautisessa asumispalvelussa.  

Satakunnan hyvinvointialueella on ympärivuorokautisessa asumisessa hoitovuorokausia 1232/1000 asukasta kohden. Koko maassa hoitovuorokausien määrä on 785/1000 asukasta kohden. Eli eroavaisuus on huomattava ja ero ei selity asiakastarpeilla.  Asiakaskohtaiset toimintakulut ovat 3 % koko maan tasoa korkeammat (194e/vs.188e). Myös hyvinvointialueen alussa Nordic Health Group (NHG) teki vertailua muihin hyvinvointialueisiin nähden ja loppuraportissa todettiin, että vammaisten asumispalveluita on kevennettävä, eikä toteutus vastaa palvelutarpeita. Näin ollen vammaispalvelut on kartoittanut omia asumisyksiköitä, joita olisi asiakkaiden toimintakyvyn sekä palvelutarpeen ja kiinteistöratkaisujen perusteella mahdollista muuttaa ympärivuorokautisesta asumisesta yhteisölliseksi asumiseksi. 

Satakunnan hyvinvointialueen asiakkaille ei ole ollut tarjolla, muutamista kevyemmistä omista yksiköistä huolimatta, tarpeeksi monimuotoisia asumisratkaisuja ja tämä on aiheuttanut sen, että ympärivuorokautisissa asumisyksiköissä on myös asiakkaita, jotka asuvat ympärivuorokautisessa asumispalvelussa, vaikka heidän toimintakykynsä ja palvelutarpeensa mahdollistaisi itsenäisemmän ja kevyemmän asumispalvelun. 

Kokemäellä sijaitseva asumisyksikkö Kajastus on erillisen 12 asunnon kiinteistö. Jokaisessa asunnossa on oma keittiö ja ulko-ovi. Lisäksi kiinteistössä on kolme vakituista asuntoa, jossa ei ole omaa ulko-ovea, vaan niihin kuljetaan Kajastuksen pääoven kautta.  

Asiakaskunta Kajastuksessa on omatoimista ja palvelutarpeeltaan pääosin kevyemmän kuin ympärivuorokautisen asumispalvelun asiakkaita. Asiakkaiden toimintakykyä ja palvelutarvetta on kartoitettu ja asiakkaille tehdään uudet asiakassuunnitelmat ja uudet palvelupäätökset. Mikäli asumisyksikössä on asiakas, joka tarvitsee tuetumpaa asumista, hänelle tullaan järjestämään omaa toimintakykyä ja palvelutarvetta vastaava asumismuoto.  

Asumispalvelun kokonaisuutta ja palvelutarpeita tarkasteltaessa on todettu, että on perusteltua asumisyksikkö Kajastuksen muuttaminen ympärivuorokautisesta asumispalvelusta kevyemmäksi, yhteisölliseksi asumispalveluksi. Kajastuksen muuttaminen ympärivuorokautisesta asumispalvelusta yhteisölliseksi asumispalveluksi tuo Satakunnan hyvinvointialueelle n. 100 000 e säästön/vuosi hoitajamitoituksen ja henkilöstön tarkastelun kautta.   

Muutoksen vaikutusten osalta liitteenä on ennakkovaikutusten arviointi.

Satakunnan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan aluehallituksen tehtäviä koskevassa 28 § kohdassa 25. Aluehallitus päättää merkittävistä laajavaikutteisista muutoksista sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden palveluihin, sekä asumisyksiköiden perustamisesta ja lakkauttamisesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tero Mäkiranta, tero.makiranta@sata.fi

Aluehallitus päättää 

  • muuttaa vammaispalveluiden asumisyksikkö Kajastuksen ympärivuorokautisesta asumispalvelusta yhteisölliseksi asumispalveluksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Heidi Sakari ja Jami Toivonen jättivät asiassa eriävän mielipiteen, joka pykälän liitteenä.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa Jami Toivonen esitti Heidi Sakarin ja Juha Korkeaojan kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu palautusehdotus,​ jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä,​ asiasta oli äänestettävä.

Puheenjohtaja totesi,​ että suoritetaan äänestys:

JAA asian käsittelyn jatkaminen

EI Jami Toivosen ehdotus

JAA 10 ääntä (Eero Rantala, Marja-Leena Alho, Rauno Vesivalo, Irmeli Elomaa, Sinikka Alenius, Harri Lehtonen, Kari Hannus, Marjo Jaspa, Mirja Ylijoki, Sauli Ahvenjärvi)

EI 4 ääntä (Heidi Sakari, Jami Toivonen, Juha Korkeaoja, Voitto Raita-aho)

TYHJÄ 2 ääntä (Aila Haikkonen, Keijo Kerola)

Asian käsittelyä jatkettiin.

Keskustelun kuluessa aluehallituksen jäsen Heidi Sakari ehdotti Jami Toivosen ja Juha Korkeaojan kannattamana, että esitystä ei hyväksytä.

Koska kokouksen kuluessa oli tehty kannatettu hylkäyssehdotus,​ jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä,​ asiasta oli äänestettävä.

Puheenjohtaja totesi,​ että suoritetaan äänestys:

JAA esittelijän ehdotus

EI Heidi Sakarin ehdotus

JAA 10 ääntä (Marja-Leena Alho, Eero Rantala, Rauno Vesivalo, Sinikka Alenius, Irmeli Elomaa, Harri Lehtonen, Kari Hannus, Marjo Jaspa, Mirja Ylijoki, Sauli Ahvenjärvi)

EI 4 ääntä (Heidi Sakari, Juha Korkeaoja, Jami Toivonen, Voitto Raita-aho)

TYHJÄ 2 ääntä (Aila Haikkonen, Keijo Kerola)

Äänestyksen perusteella aluehallituksen päätökseksi tuli esittelijän ehdotus.

Tiedoksi

Saila Hohtari, Sari Landvik, Katariina Ristimäki 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä Satakunnan hyvinvointialueen jäsen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava aluehallitukselle osoitettuna hyvinvointialueen kirjaamoon, osoite Sairaalantie 3, 28500 Pori tai sähköisesti kirjaamo@sata.fi, neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, mainittua päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä oikaistavaksi vaadittu päätös sekä muutosvaatimukset perusteluineen. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.