Aikuisten palveluiden lautakunta, kokous 21.8.2024

§ 44 Satakunnan hyvinvointialueen muutosohjelma

SATAHADno-2024-445

Valmistelija

  • Saila Hohtari, saila.hohtari@sata.fi

Perustelut

Muutosohjelman kuulumiset aikuisten palveluiden vastuualueilla:

Sosiaalityön palvelut, vastuualuejohtaja Krista Virtanen-Olejniczak:

  • Ennen kesää jalkauduttu pilotti -sote -keskuksiin ja tuotu esille myös perussosiaalityön sekä työkyvyn tuen palveluiden näkökulmaa monialaisessa yhteistyössä.
  • Haasteeksi noussut joissakin tilanteissa konkreettisesti työpisteiden siirto ja tilan löytäminen, vaikka tahtotilaa muutosohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi löytyykin. 
  • Samaan aikaan sosiaalityön vastuualueen sisällä tiimimallin vahvistamista työstetty.

 

Vammaispalveluiden sosiaalityön ja vaativan tuen palvelut, vastuualuejohtaja Vesa Kiiski:

  • Kyydinvälityksen kilpailutus on päättynyt ja käyttöönottoprojekti alkaa 16.8.2024. Seitsemästä eri hallintomallista yhteen siirtyminen tuo vuosikustannussäästöä 300 000 euroa, mahdollistaa kaikkien kyytien välittämisen lähimmälle autolle, tehostaa yhteiskyytien tekemisen ja tuo mahdollisuuden tiedon keräämiseen ja analysointiin.
  • Henkilökohtaisen avun arvioitsijat jatkaneet arviointityötä sekä uusien että vanhojen asiakkaiden kanssa
  • RAI-arviointijärjestelmän käyttöönotto edistyy: luotu oma tuotantoympäristö vammaispalveluun, oma testiympäristö rakennettu (aiemmin käytössä ikäihmisten), koulutuskalenteri valmis loppuvuodelle, OID-koodien ja kustannuspaikkojen yhdistäminen tietojohtamista varten, tarkastettu yksiköiden RAI-vastaavien harjoitusarvioinnit. 

 

Vammaispalveluiden asumisen ja päiväaikaisen toiminnan palvelut, vastuualuejohtaja Sari Landvik:

  • Muutosohjelma etenee. Ostopalvelujen kalliit asiakkaat siirretään omiin yksiköihin aina kun se on mahdollista.
  • Kahden oman yksikön muuttaminen tukia-/yhteisölliseksi asumiseksi etenee.
  • Vammaisten asumisen kokonaissuunnitelma tuleville vuosille yhteistyössä tilapalvelujen kanssa etenee.
  • Asumisen kilpailutus alkaa.
  • Asiakasmäärällisesti tullaan näillä näkymin saavuttamaan tavoite asiakkaiden asumisesta kevyemmissä palveluissa

 

Mielenterveys- ja päihdepalvelut, vastuualuejohtaja Matti Järvinen:

Mielenterveys- ja päihdepalveluilla on muutosohjelmassa kaksi merkttävää kohtaa.

1. Asumispalveluiden keventäminen

  • Muutosohjelmassa on mielenterveys- ja päihdeasumiselle asetettu tavoitteeksi vuoden -24 osalta ymp.vrk ostopalveluiden vähentäminen 8-13 % (käytännössä 20 asiakkaalla) ja vuonna -25 loppuun mennessä 15-25 % (käytännössä 40 asiakkaan verran vähennystä). Vuoden -23 alussa, jolloin HA aloitti toimintansa meillä oli 182 asiakasta ympärivuorokautisissa asumisen ostopalveluissa, 9/23 asiakkaita oli 169 ja nyt asiakkaita ympärivuorokautisissa ostopalveluissa on 138. Ostopalveluissa olevien asiakkaiden määrä on myös vähentynyt koko ajan, mutta yhteisöllisen asumisen määrä on lisääntynyt. Tämä lisääntyminen selittyy sillä, että  ymp.vrk.palvelua tarvitsevat sijoittuvat omaan Veturi-yksikköön ja siellä on hyvä asiakasvirtaus, ympärivrk:n ostopäätöksiä ei juuri tehdä ja asiakkaita on siirtynyt paljon ymp.vrk asumisesta yhteisölliseen asumiseen.
  • Olemme hyvin saaneet pidettyä palveluiden ostot kevään aikana kurissa, koska omat asumisyksiköt (Veturi, Taiteilijankoti ja Sillanpieli) ovat toimineet erinomaisen hyvin eli asiakasvirtaus on ollut tehokasta. Lisäksi jalkautuvaa työtä on rohkeammin käytetty asumisyksikköasumista korvaavana palveluna ja se on myös toiminut erittäin hienosti.
  • Asumiskustannukset ovat kevennetystä asumisesta huolimatta kasvaneet, koska kilpailutuksen tuloksena hinnat nousivat keskimäärin runsas 20 %. Jatkamalla nyt käynnistynyttä toimintatapaa kustannukset vähitellen laskevat ja myös pienenevät, mikäli alla oleva toinen muutosohjelman kohta toteutuu. Lisäksi tarve on saada omia asumispalveluyksiköitä, jotta asiakasvirtaus saadaan toteutumaan. Ostopalveluissa se ei toteudu.

2. Perus- ja avopalveluiden vahvistaminen, painopisteen siirto perustasolle

  • Soteoperatiivinen on perustanut työryhmiä mielenterveys- ja päihdepalveluiden palvelukokonaisuuden selvittämiseksi yhdessä psykiatrian vastuualueen kanssa. Erityisesti aikuisten toimialueen toimintaan liittyvät seuraavat työryhmät:

Aikuisten ja ikääntyneiden yhteinen miepäi-kokonaisuus

a. liikkuvan tuen ja liikkuvien palvelujen integraatio ja laajentaminen 

b. toiminnallisen kuntoutuksen ja päiväyksikköjen integraatio

c. psykososiaalisen tuen yksikön ja aluepoliklinikkojen integraatio 

d. keskitetyn psykiatrian avohoidon vahvistaminen 

Työryhmät ovat aloittaneet elokuun alussa työskentelyn, ryhmillä on viikoittaiset tapaamiset. Ehdotukset uudeksi kokonaisuudeksi pitää olla valmiina 30.9. 24 mennessä. 

 

Terveyspalvelut, vs. vastuualuejohtaja Kirsi Juvila:

  • Muutosohjelman mukaisesti perustason vahvistamiseksi aloitettu yhteisen Diabetes-keskuksen perustamisprojektia. Alustavia henkilöitä ja työryhmää kartoitettu ja perustaso saa tukea toimintaan erityistasolta. Projektia viedään yhdessä ja myös yhdessä muutoskoordinaattorin kanssa eteenpäin.
  • Satatiimimallin selvitystyö valmistunut. Tuloksia analysoidaan ja käydään läpi. Satatiimimallin digitaalisen sote-keskushankkeen ensimmäinen käytännön työryhmä on kokoontunut ja Satakunnan digikeskus – hanke etenee. Sosiaalityön kanssa jatketaan yhteisten toimintamallien työstämistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Saila Hohtari, saila.hohtari@sata.fi

Lautakunta päättää:

  • merkitä tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.